Kanun, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, Ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak maksadıyla çıkarılmıştır. Afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedeflenmiştir.
Ülke genelinde bütün binalar 6306 sayılı Kanun kapsamındadır. Binanın bulunduğu yere, yaşına, deprem bölgesine bakılmaksızın, “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar Kanun hükümlerinden faydalanacaktır.
Kanun uyarınca yapılan idarî işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde, idari yargıda dava açılabilir.
Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, Bakanlıkça lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılacaktır.
Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, ülkemizde pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.
Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin çoğunluk ile karar almasına gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir.
Riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır.
Riskli yapı tespitleri ve yıkım işlerinin masraflarını malikler karşılayacaktır. Riskli yapı tespiti ile yıktırma işlemlerinin Bakanlık veya İdare tarafından yapılması hâlinde, tespit işleminin masrafı ile yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu müdürlüğünce, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunulacaktır.
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu kütüğüne işlenecektir. Malikler, tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren 15 gün içinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz edebilirler.
Riskli bina tespitine yapılan itirazları, 4’ü Üniversitelerce ve 3’ü Bakanlıkça belirlenen ve 7 üyeden oluşan Teknik Heyet inceleyecektir. Teknik Heyetin, riskli bina raporunu uygun bulması halinde rapor kesinleşecek ve yıkım süreci başlayacaktır. İtiraz sonucunda binanın riskli olmadığına karar verilmesi halinde tapuya konulan şerh kaldırılacaktır.
Riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecektir.
Riskli olarak tespit edilen ve itiraz süreci sonunda riskli olduğu kesinleşen binaların yıktırılması Kanunun emredici hükmüdür. Yıkım konusunda maliklerce herhangi bir karar alınmasına veya anlaşma sağlanmasına gerek yoktur.
Riskli binanın yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde riskli binayı tahliye etmeyen malik veya kiracılar ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildirilir.
Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiil ve hâlin durumuna göre 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Kanun’a göre, riskli binaların sicilinde bulunan aynî ve şahsî haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh (meselâ ipotek hakkı), riskli bina yıktırıldıktan sonra hisseler üzerinde devam edecektir. Bu yüzden, üzerinde ipotek olması riskli binanın yıktırılmasına engel teşkil etmeyecektir.
Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az %51 çoğunluğu ile karar verilecektir.
Kanunun geçen %51 çoğunluk, malik sayısının %51 çoğunluğunu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin %51 çoğunluğudur.
%51 lik çoğunluk ile alınacak karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değerinden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacak. Paydaşlara satış olmaz ise, bu paylar, Bakanlıkça satın alınacak ve %51 çoğunluk ile alınan karar uyarınca değerlendirilecektir.
Maliklere yapılacak tebligatı takip eden 30 gün içinde en az %51 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, Bakanlık, TOKİ veya belediyeler tarafından acele kamulaştırma yapılabilecektir
Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veya riskli binalarda yaşayan vatandaşlara talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak ya da bankalardan kullanılacak kredilerde faiz desteği sağlanacaktır.
Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır.
6306 sayılı kanun kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin;
Kararda geçen “Banka” ifadesi Bakanlık ile protokol imzalaması kaydıyla kredi sağlayacak mevduat ve katılım bankalarını, “Faiz” ibareleri de katılım bankaları tarafından 6306 sayılı Kanun kapsamında sağlanacak fonlar için kâr payını ifade eder.
Hayır, bunlardan yalnızca bir tanesi için başvuruda bulunulabilir.
Kanun kapsamında protokol yapılmış bankaların listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde ve www.kentseldonusum.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.
Riskli binadaki maliklerin hepsinin aynı bankadan kredi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Malikler kredi için Bakanlığımız ile protokol imzalayan bankalardan istediklerine başvurabilirler. Ancak, malikler münferit olarak konut edinmek yerine, birlikte yeni bir bina yaptırmak istiyorlar ise aynı bankadan kredi kullanmaları gerekecektir.
Faiz desteği, kredi süresince devam edecektir. Ancak, hak sahipleri tarafından geri ödemesi yapılmayan krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulacaktır.
A, B sınıfı verimlilik ve Standart faiz desteği sunan bankalar 120 ay vadeli olmak üzere başvuru yapan kiracı veya mülk sahibine devlet faiz desteği sağlanmaktadır.
Standart konutlar için yıllık % 4 (aylık % 0,33), B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için % 4,5 (aylık % 0,37), A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için % 5 (aylık % 0,41) oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Faiz Desteği verilecektir. Kentsel Dönüşüm İşyeri kredilerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sağlanacak Faiz Desteği ise standart bireysel iş yerleri için yıllık % 3 (aylık % 0,25), B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için % 3,5 (aylık % 0,29), A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için % 4 (aylık % 0,33) oranında olacaktır.
Kredi azami tutarı 2022 senesi için 400.000 TL.dir. 2025 senesi itibariyle "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında malikler 750.000 TL ye kadar 2 sene geri ödemesiz kredi başvurusu yapabilmektedirler.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli konut kredileri için azami vade 10 yıldır. Bireysel işyeri kredilerinde 7 yıldır.
Krediden yararlanılabilmesi için gayrimenkulün riskli alanda bulunması veya riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması ve anlaşma ile tahliye edilmiş olması gerekmektedir. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla faiz desteği verilebilmesi için tahliye tarihinden itibaren bankaya başvurulma süresi de 1 yıldan 2 yıla uzatıldı.
Kredi başvuruları, Riskli Yapı Belgesi ile birlikte bankaya kat maliki tarafından şahsen yapılacaktır.
Aylık destek oranı standart verimliliğe sahip, “konut” tipi (% 0,33) taşınmaz için örnek ödeme planı aşağıdaki gibidir. Oranlar değişiklik gösterebilir.
* Yaklaşık değerlerdir. Kredi Tahsis Ücreti; toplam kredi tutarı üzerinden % 0,5 olarak hesaplanmıştır.
Hayır, maliklere ikamet şartı aranmaksızın, aynı türden en fazla (1) bağımsız bölüm için kira yardımı yapılacaktır.
Hayır, bunlardan yalnızca bir tanesi için başvuruda bulunulabilir.
2024 senesi için kira yardımı tutarı, İstanbul için azami 5500 TL; süresi ise 18 aydır.
2024 Aralık ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, evi dönüşüme giren vatandaşlara verilen aylık kira desteğinin 2025 yılından itibaren 5 bin 500 liradan 8 bin liraya yükseltileceğini açıkladı.
Evet, Malikin ve riskli yapıda ikamet eden kiracının veya sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümden dolayı kira yardımı için başvurması durumunda, kanunda belirtilen şartların sağlanması halinde hem malik ve hem de riskli yapıda ikamet eden kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kira yardımından faydalanabilecektir.
Hak sahipleri tarafından; Başvuru dilekçesi, Riskli yapının tahliye edildiğine dair Adres Bilgileri Raporu veya ilgili belediyesinden alınacak yazı, Tapu belgesi ve Güncel Taşınmaz Kaydı, Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması, Hak sahibine / vekiline ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi ile birlikte Riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe / Belediye’ye başvurulur.
Evet, bulunabilirler, ancak kredi veya kira yardımından hisseleri oranında faydalanırlar.
"Yarısı Bizden" kampanyası, İstanbul'daki riskli yapıların dönüşümüne finansal destek sağlamak amacıyla yürütülen bir projedir. Kampanya kapsamında hak sahiplerine hibe, kredi ve tahliye desteği sunulmaktadır.
Kampanya, 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ve 7471 sayılı kanun değişikliklerine dayanarak yürütülmektedir.
Riskli yapı malikleri
Riskli yapı kiracıları
Sınırlı ayni hak sahipleri
Riskli Yapı Tespiti ve Yıkımı: Yapının riskli olduğu tespit edilmeli ve tahliye edilip yıkılmalıdır.
Yapı Ruhsatı ve Kat İrtifakı: Müteahhit tarafından proje ruhsatı hazırlanmalı ve kat irtifakı kurulmalıdır.
Hibe ve Kredi Başvurusu: İlçe belediyesine başvuru yapılmalıdır.
Hibe ve Kredi Onayı: Hak sahipliği tespiti ve taahhütname imzalanmalıdır.
Yapım Süreci: İnşaat süreci başlatılır ve tamamlanır.
2025 senesi için finansal destekler şu şekilde açıklanmıştır:
Konutlar için: 700.000 TL'ye kadar hibe, 700.000 TL'ye kadar kredi
İş yerleri için: 350.000 TL'ye kadar hibe, 350.000 TL'ye kadar kredi
Tahliye Desteği: Kiracılar da dahil olmak üzere bağımsız bölüm başına 100.000 TL
İlk konut için: 700.000 TL'ye kadar hibe ve 700.000 TL'ye kadar kredi
İlk işyeri için: 350.000 TL'ye kadar hibe ve 350.000 TL'ye kadar kredi
Diğer her bir konut için: 1.400.000 TL'ye kadar kredi
Diğer her bir işyeri için: 700.000 TL'ye kadar kredi
Hak sahipleri, aynı anda hem hibe hem de kredi desteğinden faydalanabilirler. Bunun yanı sıra, tahliye desteği de tek seferlik olmak üzere bağımsız bölüm başına 100.000 TL olarak sağlanmaktadır.
İlk 2 yıl geri ödeme yok (faizsiz dönem).
Toplamda 10 yıl vadeli.
İlk yıl faizsiz, sonraki yıllarda TÜFE'nin yarısı kadar faiz uygulanır.
01.04.2023'ten önce yapı ruhsatı alınmışsa
Bağımsız bölümde yapı kullanım izni alınmışsa
Yeni yapının bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanı, mevcut yapının 1,5 katını geçiyorsa
Bağımsız bölümde ikamet edilmesi veya işyeri olarak kullanılması
İlçe belediyesine başvurulması
Daha önce kira yardımı alınmamış olması
Elektrik, su, doğalgaz abonelik sözleşmeleri veya faturaları
Tapu kaydı ve emlak beyanları
İşyeri için bağlı oda sicil kaydı ve vergi levhası
Hayır, gelir durumu veya kredi puanı dikkate alınmamaktadır.